POZOR 10-20.6.2017 MÁME DOVOLENOU! Vaše objednávky s radostí odešleme ihned jak se vrátíme ;-)

Domácí vanilkový extrakt

extrakt 

Jaké vanilkové lusky mám použít?

Můžete použít jakékoliv vanilkové lusky, různé odrůdy nebo druhy, ale počítejte s tím, že budou mít různé vlastnosti. Vanilka Bourbon má klasickou, robustní vůni, která se obvykle asociuje s vanilkou. Silný a zároveň sametově jemný extrakt vykouzlíte z lusků pravé vanilky bourbon z ostrova Mauricius.

Vanilkové lusky v nejvyšší kvalitě Prime gourmet nebo Grade A jsou lepší pro vaření, protože mají vysokou vlhkost. Při přípravě pravého vanilkového extraktu ale můžete použít i lusky pravé vanilky v kvalitě Grade B. Mají sice nižší obsah vlhkosti, ale extrakt bude i tak velmi dobrý. Neváhejte použít a vyzkoušet cokoliv, co máte doma! :-)

Cena vanilky:  Pravé vanilkové lusky patří k druhému nejdražšímu koření světa. Samozřejmě se dají najít levné vanilkové lusky, například na internetových tržištích, jako je je eBay nebo aliexpress, případně u různých obchodníků s pochybně nízkými cenami. Tato levná vanilka je ale od neprověřených výrobců, není zaručen obsah pesticidů, plísní, mikroorganismů, nebo zda na platnážích nepracují malé děti. Ve vanilkovém obchodě nenajdete žádnou vanilku dovezenou z Číny, která je známá přidáváním aditiv do produktů a falšováním certifikací. Naše pravá vanilka je bezpečná - nese četné certifikace, potvrzující vysoké hygienické standardy při jejím pěstování i zpracování. 

Jaký alkohol je nejlepší?

Vodka má nejvíce neutrální chuť, ale můžete také použít bourbon, brandy, rum nebo si zkuste vytvořit vlastní, jedinečné extrakty. Bohatě vám postačí 40% alkohol, běžné vanilkové extrakty obsahují 35% alkohol.

Jak mám lusk vyluhovat?

Nechte vanilkové lusky vyluhovat nejméně po dobu jednoho měsíce, a dokonce i pár měsíců pro silnější chuť. Silnější vůni získáte, když lusky před vložením do alkoholu podélně překrojíte nebo nasekáte (nastříháte) na drobné kousky. Vanilkový extrakt je něco jako víno, zraje s časem.

Kolik lusků bude potřeba?

3-5 lusků na 200-250ml alkoholu. Určitě nedávajte méně. Nebo byste rádi vanilkový likér? I ten se dá vyrobit ;-)

Výroba domácího vanilkového extraktu

Budete potřebovat:

3 až 5 vanilkových lusků

200-250ml alkoholu (vodka, bourbon, brandy…)

Postup:

1. Každý vanilkový lusk podélně rozřízněte, nebo lusky nasekejte na asi centimetrové kousky.

2. Takto připravené vanilkové lusky dejte do čisté láhve a zalijte alkoholem. Ujistěte se, že jsou zcela ponořené. Láhev pevně uzavřete a uložte na suché, temné místo – ideálně třeba do komory. Uchovejte při pokojové teplotě, nedávejte do lednice! Ideální teplota pro extrakci lusků je do 22 stupňů.

3. Vanilkové lusky nechte vyluhovat po dobu nejméně jednoho měsíce. 1x za dva dny láhev protřepejte. Po měsíci přivoňte, ochutnejte, a pokud chcete mít silnější chuť nebo vůni, přidejte ještě jeden nasekaný lusk a nechte odležet ještě 2 týdny.

4. Extrakt můžete použít rovnou nebo jej přefiltrovat přes jemné plátno nebo kávový filtr.

Potřebujete vanilkový extrakt ihned? Vyberte si z naší nabídky pravých vanilkových esencí. Najdete zde pravé vanilkové extrakty v Bio kvalitě, nebo bez alkoholu a také vanilkové pasty, což jsou extrakty s vanilkovými semínky.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.