Do středy 20.12. posíláme balíčky s doručením do Vánoc.

Karamelky s vanilkovou Fleur de Sel

karamelky

Ingredience:

Rostlinný olej na vymazání
1 1/2 hrnku cukru
1/4 šálku kukuřičného sirupu
1 šálek smetany
5 lžic másla
1 lžička vanilkové fleur de sel, a ještě trošku navíc na posypání
1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

Vyložte střední plech pečícím papírem, poté potřete papír lehce olejem.

1. Svařte cukr.

Do hluboké pánve dejte cukr a pomalu ho zahřívejte. Zahřívejte opravdu pomalu, aby se vám nepřipálil, ale zároveň musí začt pomalu karamelizovat. Jakmile uvidíte, že se cukr rozpouští a karamelizuje, lehce zakružte pánví. Nemíchejte. Cukr se v pánvi pomalu změní ve zlatý tekutý karamel. Občas zakružte pánví, aby se karamel nepřipálil. Pomalu přidejte 1/4 šálku vody a kukuřičný sirup. Přiveďte k varu. Základ na karamelky provařte, získáte zlatavou směs. Směs dejte stranou, ale nenechejte ji vychladnout.

2. Zahřejte smetanu.

Mezitím si do malého hrnce dejte smetanu, máslo a 1 lžičku vanilkové fleur de sel. Na mírném ohni přiveďte těsně pod bod varu. Vypněte a dejte stranou.

3. Dokončete karamel.

Pomalu přidávejte smetanový krém do základu na karamel. Buďte opatrní - bude to bublat a prskat. Vmíchejte vanilkový extrakt a vařte na středně mírném ohni asi 10 minut.

Velmi pozorně (je to HORKÉ!) nalijte karamel na připravený plech a chlaďte po dobu několika hodin, až do ztuhnutí.

4. Vyjměte karamel.

Když je karamel je studený, překlopte plech na prkénko a sloupněte pečící papír. Rozřízněte na polovinu. 

5. Zamotejte to!

Vezměte placku karamelu na delší straně a začněte opatrně rolovat, velmi, velmi těsně, ať vznikne krásný kompaktní váleček. "Karamelovou placku" můžete také jen nakrájet na kostky a rovnou zamotat do papíru.

6. Krájejte na kousky.

Váleček posypeme vanilkovou Fleur de Sel a lehce sůl zamáčkneme. Nakrájíme na 8 dílů. Začneme tím, že překrojíme váleček na polovinu a pak každý další kousek překrojíme na půl, až získáme 8 stejných kousků. Karamelky vám půjdou lépe krájet, když potřete nůž slunečnicovým olejem.

7. Zabalte bonbony.

Pečící nebo pergamenový papír nastříhejte na kousky,a zabalte každou karamelku jednotlivě. Konce zakruťte. Uchovávejte v chladničce.

TIP: Domácí ozdoby na Vánoční stromeček: Hotové karamelky zabalte do barevného staniolu nebo ozdobného papíru. Přidejte mašli pro zavěšení na Vánoční stromeček. Ozdobný papír dávejte vždy až na pergamenový nebo pečící papír. Z ozdobného papíru nebo staniolu nejde karamelka vybalit - přilepí se.