POZOR 10-20.6.2017 MÁME DOVOLENOU! Vaše objednávky s radostí odešleme ihned jak se vrátíme ;-)

Karamelky s vanilkovou Fleur de Sel

karamelky

Ingredience:

Rostlinný olej
1 1/2 hrnku cukru
1/4 šálku kukuřičného sirupu
1 šálek smetany
5 lžic másla
1 lžička vanilkové fleur de sel, a ještě trošku navíc na posypání
1/2 lžičky vanilkového extraktu bez alkoholu

Postup:

Vyložte střední plech pečícím papírem, poté potřete papír lehce olejem.

1. Svařte cukr.

Do hluboké pánve dejte 1/4 šálku vody, cukr a kukuřičný sirup, a přiveďte je k varu. Nechte vařit, dokud se směs je teplá zlatohnědá. Nemíchejte - stačí jen občas zakroužit pánví. Opravdu nemíchejte.

Ne, ani TEĎ nemíchejte ;-)

2. Zahřejte smetanu.

Mezitím si do malého hrnce dejte smetanu, máslo a 1 lžičku vanilkové fleur de sel. Na mírném ohni přiveďte k varu. Vypněte a dejte stranou.

3. Dokončete karamel.

Jakmile je cukr svařený a zlatavý, sundejte jej z plotny. Pomalu přidávejte smetanový krém do cukrové směsi. Buďte opatrní - bude to bublat a prskat. Vmíchejte vanilkový extrakt a vařte na středně mírném ohni asi 10 minut, dokud směs nedosáhne asi 120 stupňů C.

Velmi pozorně (je to HORKÉ!) nalijte karamel na připravený plech a chlaďte po dobu několika hodin, až do ztuhnutí.

4. Vyjměte karamel.

Když je karamel je studený, překlopte plech na prkénko a sloupněte pečící papír. Rozřízněte na polovinu. 

5. Zamotejte to!

Vezměte placku karamelu na delší straně a začněte opatrně rolovat, velmi, velmi těsně, ať vznikne krásný kompaktní váleček.

6. Krájejte na kousky.

Váleček posypeme vanilkovou Fleur de Sel a lehce sůl zamáčkneme. Nakrájíme na 8 dílů. Začneme tím, že překrojíme váleček na polovinu a pak každý další kousek překrojíme na půl, až získáme 8 stejných kousků. Karamelky vám půjdou lépe krájet, když potřete nůž slunečnicovým olejem.

7. Zabalte bonbony.

Pergamen nebo pergamenový papír nastříhejte na kousky,a zabalte každý karamel jednotlivě. Konce zakruťte. Uchovávejte v chladničce.

vanilkovy karamel fleur de sel

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.