Lívance s vanilkovým karamelem

Typická americká snídaně které prostě neodoláte! Připravte svoje chuťové pohárky na pořádný zážitek a vychutnejte si chvíle největší pohody. Tohle umějí jen voňavé lívance s vanilkovým karamelem!

livance se sirupem

Budete potřebovat:

  • 200 ml plnotučného mléka
  • 3 lžíce oleje
  • 50g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 150g hladké mouka
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička mleté vanilky
  • špetka vanilkové soli
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • Med a hoblinky čokolády na ozdobení

vanilkovy extrakt a cokolada_maly

Jak na to:

  1. Smíchejte všechny tekuté ingredience v jedné míse a v druhé smíchejte sypké.
  2. Tekutou směs přilijte k sypké a vyšlehejte hladké těsto.
  3. Nechte 5 minut nabobtnat.
  4. Na pánvi rozpusťte máslo a nalívejte na ni malá kolečka těsta. Kolečka dělejte tak velká, jak velké chcete mít lívance. Počítejte s tím, že při smažení trošku nabydou.
  5. Jakmile vrchní strana lívance přestane být tekutá a spodní je zlatá, lívanec otočte. Lívance dobře hlídejte, rádi rychle tmavnou!
  6. Hotové lívance vrstvěte na sebe a každý potřete vanilkovým karamelem. Na závěr celé dílo ozdobte medem a hoblinkami čokolády.

Vanilkový karamel:

slany karamel_maly

1. Do hrnce si nasypejte cukr a na mírném plamenu ho zkaramelizujte. Stále míchejte, aby se karamel nepřipálil. Ihned jak se cukr úplně rozpustí a má zlatavou barvu, opatrně přidejte extrakt a postupně přilévejte šlehačku. Dejte pozor, ať se nespálíte, protože se bude z hrnce valit spousta páry!

2. Celou směs míchejte, karamel se spojí se smetanou a bude mít krémovou konzistenci.

3. Pokud v karamelu zůstaly hrudky, jednoduše ho přelijte přes sítko. Uložte do chladničky ve skleněné láhvi.