Vanilkové věnečky

věnečky

Na těsto
140 g hladké mouky, 4 vejce, špetka soli, 90 g másla nebo rostlinného tuku, 250 ml vody

Na krém
500 ml mléka
120 g cukru krupice
2 lžičky vanilkové pasty
150 g másla
4 lžíce rumu
2 vanilkové pudinky v prášku

Na polevu
150 g cukru moučka
2 lžíce horkého mléka
1 lžíce rumu

V rendlíku svaříme vodu se solí a tukem. Jakmile se začne voda vařit a tuk je rozpuštěný, přisypeme mouku a za stálého míchání povaříme asi 5 minut. Pak těsto za občasného míchání necháme vychladnout. Těsto nechte vychladnout opravdu tak, aby bylo studené, nesmí zůstat teplé! Do chladné směsi postupně zašleháme jedno vejce po druhém. Vejce vždy do těsta nejdříve zapracujeme, teprve pak do něj rozklepneme další.
Připravíme si plech s pečícím papírem a hotové těsto vlijeme do sáčku na zdobení dortů. Ze zdobičky děláme z odpalovaného těsta věnečky na připravený plech. Věnečky pečeme na 170 °C asi 20 minut a upečené věnečky necháme vychladnout.

Příprava krému:
Mléko, pudinkové prášky a cukr a vanilkovou pastu svaříme v hladký pudink, který za stálého míchání necháme vychladnout. Do změklého másla po částech zašleháme pudink a na závěr přidáme rum.
Vychladlé věnečky rozkrojíme vroubkovaným nožem a plníme krémem.

Příprava polevy: 

Cukr, rum a horké mléko třeme 10 minut v misce. Takto vzniklou polevou přeléváme věnečky.