POZOR 10-20.6.2017 MÁME DOVOLENOU! Vaše objednávky s radostí odešleme ihned jak se vrátíme ;-)

Jak vybrat tu správnou vanilku?

Mletá vanilka

Mletá vanilka jsou sušené lusky mleté ​​až do práškové podoby. Její chuť a vůně se při zahřátí tak snadno nevypařuje jako je tomu u vanilkového lusku. Mletá vanilka je k dispozici ve specializovaných obchodech nebo na vybraných farmářských trzích. Mletá vanilka obsahuje čistě jen mleté vanilkové lusky, nic víc – jedná se jednodruhové koření, tak jako je například skořice celá a mletá, je také vanilka celá a mletá. Vybrat si můžete z těchto druhů mletých vanilek:

Mletá vanilka bourbon z ostrova Mauritius je nejsilnější, má čokoládovo-višňové tóny a silný bourbonový buket. Nemusíte se bát, vanilka bourbon neobsahuje žádný alkohol. Její název je odvozen právě od přirozeného buketu, který získává již při zpracování.

Mletá vanilka tahini je nejjemnější, má lehké ovocné tóny a hodí se skvěle pro ty, kdo mají rádi velmi jemné a lehké vůně.

Mletá vanilka Bio&RAW se vyznačuje šetrným zpracováním při nízké teplotě. Vanilka má zemité tóny, ale zároveň jemnost vanilky. Zajímavostí letošní sklizně je to, že citlivější nosíky mohou ve vůni mleté vanilky Bio&RAW ucítit jemné náznaky jablek.

Vanilkový extrakt a vanilková pasta

Vanilkový extrakt je nejběžnější používaná forma vanilky. Je vyroben macerací nasekaných lusků v roztoku alkoholu a vody nebo propylenglykolu a vody za účelem získání chuti a vůně. Směs se potom po dobu několika měsíců maceruje a výsledná hnědá kapalina má bohatou a intenzivní vůni. K dispozici jsou jednou nebo dvakrát koncentrované vanilkové extrakty, u kterých se dávkuje opravdu velmi opatrně.

Můžete se spolehnout, že všechny produkty ve Vanilkovém obchodě jsou vyrobeny čistě a přímo z pravých vanilkových lusků. Vanilkové esence u nás obsahují pouze čistý vanilkový extrakt. Imitace vanilky je složena výhradně z umělých látek určených k aromatizaci a to má často krutý vliv na kvalitu, která zanechává velmi hořkou pachuť. Čistý vanilkový extrakt je asi dvakrát tak drahý jako jeho umělý protějšek, který ale ve skutečnosti neobsahuje žádný skutečný vanilkový lusk. Popisy na etiketách můžou být mnohdy matoucí -přírodní vanilin je látka, která je součástí vanilky, zatímco umělý vanilin je vyroben synteticky.

Vanilkové extrakty mohou být uloženy téměř na dobu neurčitou, pokud jsou v uzavřené nádobě a uchovávány na tmavém místě při pokojové teplotě.

Vanilkový extrakt je silný, dosahuje kvality tzv. 2FOLDs. Označení 2 FOLDs znamená dvojitou koncentraci. To znamená, že nejdříve se vyextrahuje jedna dávka lusků, ta se vyjme a vloží se nová, druhá dávka lusků a opět se vyextrahuje. Takto vzniklý 2x koncentrovaný extrakt je velmi tmavý, silný a při dávkování je třeba dát nejdříve málo a případně přidat. Extrakt se hodí na všechny druhy teplé kuchyně, také na krémy i do zmrzliny. Ocení jej ti, kteří nechtějí mít v hotovém jídle "zrníčka" . 

Horkou novinkou je vanilková pasta. Jedná se o vanilkový extrakt smísený s mletou vanilkou a trochou cukru. Vznikne sirupovitá konzistence, která je díky spojení extraktu s mletými lusky velmi silná a také ve světě velmi oblíbená. Jedna čajová lžička vanilkové pasty bohatě vynahradí jeden celý vanilkový lusk. Je vhodná jak do studené kuchyně, do krémů, tvarohu, jogurtů nebo kaší, ale také do vaření, například na creme bruleé nebo do klasických vanilkových cookies. Vanilková pasta je naprosto nepřekonatelná ve vanilkové zmrzlině! Četli jste náš recept na pravou vanilkovou zmrzlinu?

Ostatní vanilkové dobroty na pečení a vaření

Vanilkové lusky by měly být zabaleny pevně do plastové fólie, nejlépe ještě ve vzduchotěsné nádobě a okolo teploty 20stupňů. Mohou být uloženy v tímto způsobem po dobu asi šesti měsíců. Chcete-li použít vanilkové lusky, rozřízněte podélně vanilkový lusk a nožem vydlabejte semínka. Tato semínka mohou být přidána přímo do potravin, jako jsou zmrzlinové směsi, těsta, omáčky, atd.

Domácí vanilkový extrakt je možné vyrobit tak, že se umístí rozřezané vanilkové lusky do nádoby obsahující ¾ šálku vodky, nádoba se utěsní a nechá se uležet po dobu šesti měsíců.

Chtěli byste pravý vanilkový cukr? Můžete si jej buď u nás koupit, nebo si ho připravit sami doma a to velmi jednoduše. Zapomeňte na lusk v cukru, máme něco lepšího a voňavějšího ;-) Připravili jsme pro vás několik receptů na pravý vanilkový cukr, podle kterých zvládnete vyrobit luxusní vanilkový cukr i u vás doma!

Vanilková sůl? Slyšíte dobře, sůl s vanilkou. Určitě znáte kombinaci slané a sladké, například medová kachna nebo kuře na pomerančích. Tak přesně takto se používá vanilková sůl. Jednou vyzkoušíte a dáte nám za pravdu, vyzkoušejte například jednoduchý osvěžující salát s vanilkovou zálivkou.

vanilkovy obchod lusky

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.