Příběh sklizně a zpracování vanilky

Slovníky popisují termín plain-vanilla jako "jednoduchý, prostý a obyčejný." Jen málo prohlášení je tak daleko od pravdy. Tento dlouhý, tenký lusk je plodem barevné orchideje (vanilka planifolia), která jako jediná z více než 20.000 druhů orchidejí nese něco jedlého. Vanilka je původem z tropické Ameriky, kde byla pěstovaná a zpracovávaná Aztéky, kteří ji používali, aby podpořili chuť kakaa, jejich tradičního nápoje. Tato základní kuchařská moudrost platí dodnes: Vanilka zvyšuje lahodnou chuť čokolády.

Vanilka byla kdysi považována za afrodiziakum a byla tak vzácná, že byla vyhrazena pro krále. Vzhledem k časově náročnému procesu opylení a zpracování je dnes ​​čistá vanilka stále ještě relativně drahá. Vše začíná u květů orchidejí, které se otevírají pouze jeden den v roce (a to pouze po dobu několika hodin). Vzhledem k tomu, tato konkrétní orchidej má pouze jednoho přírodního opylovače (včela Melipona), který nemůže zvládnout květ vanilkatento úkol v tak krátkém časovém období, květ musí být ručně opylovaný.

Po opylení se začínají vytvářet lusky. Trvá asi šest týdnů, než dosáhnou plné velikosti a osm až devět měsíců než dozrají. Zralé lusky se ručně sbírají, jsou zelené a nemají vůbec tu známou vanilkovou vůni.

K dosažení vanilkové vůně potřebují projít tří až šesti měsíčním procesem, který začíná několikanásobným máčením ve vroucí vodní lázni. Jakmile jsou lusky horké, zabalí se do přikrývky a nechají se doslova „vypotit“. Několik měsíců se lusky v noci „potí“ a ve dne suší na slunci. V průběhu tohoto procesu vanilkové lusky přirozeně kvasí, zmenšují se až o 400 procent a získávají svoji charakteristickou hnědou barvu. Nejkvalitnější z lusků jsou potažené jemným bílým práškem, což je vykrystalizovaný vanilin (který je také produkován synteticky).

Nejběžnější typy vanilkových lusků jsou Vanilka Bourbon, Vanilka Tahitian nebo také Tahitensis (zkráceně Tahini, Tahiti) a Vanilka Mexická.

Vanilka bourbon pochází z ostrovů Madagascar, Mauritius nebo Reunion a jsou bohaté a sladké a nejtenčí ze tří druhů lusků.

Tlusté Mexické vanilkové lusky pocházejí z oblasti Veracruz. Mají hladký, bohatou chuť, ale jsou vzácnější než Vanilka Bourbon. Na většině oblastí, kde kdysi orchideje vzkvétaly, jsou nyní ropná pole a pomerančové háje. Navíc některé mexické vanilkové výrobky obsahují kumarin (zakázaný FDA), potenciálně toxickou látku, která může způsobit poškození jater a ledvin. Bohužel, neexistuje pro spotřebitele žádný způsob, aby zjistili, které mexické vanilkové produkty obsahují tento jed, takže nejlepší ochranou je koupit mexické vanilkové lusky z důvěryhodného zdroje.

Tahitské vanilkové lusky (zkráceně Vanilka Tahini nebo Tahiti)  jsou nejtlustší a nejtmavší (černohnědá) ze tří typů. Jsou silně aromatické, ale ne tak svěže, jako ostatní dva typy lusků. 

zelené vanilkové lusky