Výběr vanilkového extraktu

extrakt2

VOŇAVÝ SVĚT VANILKOVÝCH EXTRAKTŮ

Pravý vanilkový extrakt byl až doposud spíše nedostatkovým a neznámým zbožím a většina lidí si zvykla na umělou náhražku vanilky. Imitace vanilkového extraktu, vanillinová tresť, vanilinová esence nebo podobné napodobeniny na základě syntetického vanilinu mají špatnou kvalitu, nechávají v pokrmech hořkou pachuť a ještě navíc vás ochudí o nezaměnitelnou vůni vanilky.  Jak tedy poznáme kvalitní vanilkový extrakt a čím se řídit při jeho výběru?               

S VÝBĚREM VANILKOVÉHO EXTRAKTU POMÁHÁ „FOLD“

Síla extraktu se určuje počtem extrakcí, které se označují jako „FOLD“. To znamená, že čím více „FOLDs“, tím je vanilkový extrakt silnější. Extrakt 1 FOLD je vyrobený výtažkem z jedné dávky lusků. Extrakt označený jako 2 FOLDs je vyrobený extrakcí dvou dávek vanilkových lusků a tak dále.

Základní extrakt je 1FOLD, kdy se jedna dávka vanilkových lusků vyextrahovala, následovala filtrace, plnění a je hotovo. Základní extrakt je extrahován na lihu a je tedy vhodný pro zastánce typické české kuchyně, kde se odjakživa používal rum. Díky extrakci alkoholovou cestou má základní extrakt lehký nádech rumu. Na půl kila těsta doporučujeme použít jednu polévkovou lžíci základního extraktu.

Double Vanilla, jak už název napovídá, je extrakt 2FOLDs (čte se „dabl folds“).  Dávka vanilkových lusků se extrahuje, pak se extrahované lusky vyjmou, vloží se čerstvé nové a znovu se extrahují. Díky tomuto procesu vznikne extrakt Double Vanilla s označením 2FOLDS, který je dvakrát koncentrovaný. Double Vanilla je tedy silnější než Základní extrakt. Příjemnou vanilkovou vůni získáte, když přidáte do těsta nebo krému jedinou kávovou lžičku. Ta spolehlivě nahradí celý vanilkový lusk.

Vanilkový extrakt Double Vanilla je čistě přírodní, neobsahuje žádné stabilizátory, barviva, zvýrazňovače chuti ani éčka. Extrakt se vyrábí na ostrově Mauritius, což je Mekka chutí a vůní. Tamní obyvatelé jsou na koření velmi nároční, a tak není divu, že je jejich koření vždy výrazné a okouzlující. Pro Vanilkový obchod zpracovávají Vanilku bourbon kořenářští mistři, kteří používají výhradně nejkvalitnější lusky vanilky bourbon.

VANILKOVÁ KVALITA, RADY A ZAJÍMAVOSTI

Základní extrakt 1FOLD má zlatou barvu a typickou vanilkovou vůni, která se mísí s lehkými dozvuky karamelu. Extrakt je tekutý, netvoří usazeniny, jeho barva je rovnoměrná.

Extrakt 2FOLDs, ve Vanilkovém obchodě jej najdete pod jménem Double Vanilla, má vždy tmavou až černou barvu, jemnou a plnou vůni, ve které ucítíte sladkost vanilky i její typicky čokoládovo višňové tóny. Extrakt je hustější, pomaleji vytéká z lahvičky a před použitím je dobré jej protřepat.

Extrakt 2 a více FOLDs je velmi, velmi silný a používá se hlavně v kvalitních cukrárnách, restauracích a gastro provozech. Pro vášnivé kuchaře amatéry je ke koupi ve Vanilkovém obchodě také extrakt Strong Vanilla, který dosahuje kvality až 20 FOLDs!

Jak uchovávat vanilkové extrakty: Pozor, vanilka nepatří do ledničky! V chladu totiž ztrácí svoji typickou vůni a chuť. Doporučujeme skladovat ji jako běžné koření při pokojové teplotě, která by neměla přesáhnout 25 stupňů ani v parném létě.

Vanilka nejlépe chutná s: Jablky, meruňkami, švestkami a vůbec s jakýmkoli ovocem, na které si vzpomenete. Vynikající kombinací je vanilka & čokoláda, lahodný je vanilkový pudink a také zmrzlina. Možná vás překvapí, že vanilka je výborná také v kombinaci s korýši a rybami. Zkuste přidat pár kapek do marinády na grilování, budete mile překvapeni.

TIP: Rebarborový dezert - svěží, letní, čerstvý!

2 stonky rebarbory, 2 zelená jablka, 3 lžíce javorového sirupu, 1 lžička Double Vanilla

Jablka nakrájíme na kostky, rebarboru na velmi tenká kolečka. Vše smícháme s javorovým sirupem a skořicovou vanilkou. Necháme půl hodiny odležet (čím déle, tím lépe :-) Podáváme se snítkou máty nebo kopečkem citronové zmrzliny a doplníme jak jinak než Vanilkové víno :-)

Vyzkoušet můžete tradiční i netradiční vanilkové recepty.