Do středy 20.12. posíláme balíčky s doručením do Vánoc.

Příběh sklizně a zpracování vanilky

Slovníky popisují termín plain-vanilla jako "jednoduchý, prostý a obyčejný." Jen málo prohlášení je tak daleko od pravdy. Tento dlouhý, tenký lusk je plodem barevné orchideje (vanilka planifolia), která jako jediná z více než 20.000 druhů orchidejí nese něco jedlého. Vanilka je původem z tropické Ameriky, kde byla pěstovaná a zpracovávaná Aztéky, kteří ji používali, aby podpořili chuť kakaa, jejich tradičního nápoje. Tato základní kuchařská moudrost platí dodnes: Vanilka zvyšuje lahodnou chuť čokolády.

Vanilka byla kdysi považována za afrodiziakum a byla tak vzácná, že byla vyhrazena pro krále. Vzhledem k časově náročnému procesu opylení a zpracování je dnes ​​čistá vanilka stále ještě relativně drahá. Vše začíná u květů orchidejí, které se otevírají pouze jeden den v roce (a to pouze po dobu několika hodin). Vzhledem k tomu, tato konkrétní orchidej má pouze jednoho přírodního opylovače (včela Melipona), který nemůže zvládnout květ vanilkatento úkol v tak krátkém časovém období, květ musí být ručně opylovaný.

Po opylení se začínají vytvářet lusky. Trvá asi šest týdnů, než dosáhnou plné velikosti a osm až devět měsíců než dozrají. Zralé lusky se ručně sbírají, jsou zelené a nemají vůbec tu známou vanilkovou vůni.

K dosažení vanilkové vůně potřebují projít tří až šesti měsíčním procesem, který začíná několikanásobným máčením ve vroucí vodní lázni. Jakmile jsou lusky horké, zabalí se do přikrývky a nechají se doslova „vypotit“. Několik měsíců se lusky v noci „potí“ a ve dne suší na slunci. V průběhu tohoto procesu vanilkové lusky přirozeně kvasí, zmenšují se až o 400 procent a získávají svoji charakteristickou hnědou barvu. Nejkvalitnější z lusků jsou potažené jemným bílým práškem, což je vykrystalizovaný přírodní vanilin (který je také produkován synteticky).

Nejběžnější typy vanilkových lusků jsou Vanilka Bourbon, Vanilka Tahitian nebo také Tahitensis (zkráceně Tahini, Tahiti) a Vanilka Mexická.

Vanilka bourbon pochází z ostrovů Madagascar, Mauritius nebo Reunion a jsou bohaté a sladké a nejtenčí ze tří druhů lusků.

Tlusté Mexické vanilkové lusky pocházejí z oblasti Veracruz. Mají hladký, bohatou chuť, ale jsou vzácnější než Vanilka Bourbon. Na většině oblastí, kde kdysi orchideje vzkvétaly, jsou nyní ropná pole a pomerančové háje. Navíc některé mexické vanilkové výrobky obsahují kumarin (zakázaný FDA), potenciálně toxickou látku, která může způsobit poškození jater a ledvin. Bohužel, neexistuje pro spotřebitele žádný způsob, aby zjistili, které mexické vanilkové produkty obsahují tento jed, takže nejlepší ochranou je koupit mexické vanilkové lusky z důvěryhodného zdroje.

Tahitské vanilkové lusky (zkráceně Vanilka Tahini nebo Tahiti)  jsou nejtlustší a nejtmavší (černohnědá) ze tří typů. Jsou silně aromatické, ale ne tak svěže, jako ostatní dva typy lusků. 

zelené vanilkové lusky