Už jste někdy ochutnali rajčatovou polévku s vanilkovou solí?
Nejdřív si trošku usrknete a pak... Budete dlouho přemýšlet, co je v té polévce tak zajímavého!
Stejně jako bazalka, přesně tak funguje s rajčaty i vanilková sůl. Když jednou ochutnáte, příště už vám bude v polévce chybět.
Budete potřebovat:
- 3/4 kg nakrájených rajčat bez slupky nebo rajčatové passaty
- 1/2 šálku jemně nakrájené cibule
- 1/4 šálku jemně nakrájené mrkve
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 čajové lžičky bazalky, oregana a tymiánu
- 2 šálky zeleninového vývaru
- 2 lžičky vanilkové soli
- 1/2 šálku čerstvé bazalky
- 1/2 čajové lžičky běžné soli, pokud více solíte
- 1/4 čajové lžičky jemně mletého pepře
- 1/2 šálku nastrouhaného parmezánu
Jak na to:
- Osmažte cibuli a mrkev na másle ve velkém kastrolu do zlatova. Vmíchejte mouku a připravte si tak základ světlé jíšky.
- Pak přidejte všechno koření kromě bazalky.
- Postupně za stálého míchání přidávejte 2 šálky kuřecího vývaru. Přidejte rajčata, vanilkovou sůl a půlku bazalky.
- Zakryjte a za občasného míchání duste 45 minut.
- Polévku můžete rozmixovat a přidat půl hrnku smetany.
- Na závěr dochuťte a podávejte posypané čerstvou bazalkou a parmazánem.