Rajčatová polévka s vanilkovou solí

Už jste někdy ochutnali rajčatovou polévku s vanilkovou solí?

Nejdřív si trošku usrknete a pak... Budete dlouho přemýšlet, co je v té polévce tak zajímavého!

Stejně jako bazalka, přesně tak funguje s rajčaty i vanilková sůl. Když jednou ochutnáte, příště už vám bude v polévce chybět.

Budete potřebovat:

  • 3/4 kg nakrájených rajčat bez slupky nebo rajčatové passaty
  • 1/2 šálku jemně nakrájené cibule
  • 1/4 šálku jemně nakrájené mrkve
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 čajové lžičky bazalky, oregana a tymiánu
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 2 lžičky vanilkové soli
  • 1/2 šálku čerstvé bazalky
  • 1/2 čajové lžičky běžné soli, pokud více solíte
  • 1/4 čajové lžičky jemně mletého pepře
  • 1/2 šálku nastrouhaného parmezánu

Jak na to:

  • Osmažte cibuli a mrkev na másle ve velkém kastrolu do zlatova. Vmíchejte mouku a připravte si tak základ světlé jíšky.
  • Pak přidejte všechno koření kromě bazalky.
  • Postupně za stálého míchání přidávejte 2 šálky kuřecího vývaru. Přidejte rajčata, vanilkovou sůl a půlku bazalky.
  • Zakryjte a za občasného míchání duste 45 minut. 
  • Polévku můžete rozmixovat a přidat půl hrnku smetany.
  • Na závěr dochuťte a podávejte posypané čerstvou bazalkou a parmazánem.

rajcatova polevka s vanilkovou soli