Na 2 menší plechy Vanilkových rohlíčků budete potřebovat:
200g hladké mouky
70g moučkového cukru + na obalení
70g mletých vlašských ořechů
140g másla
1 lžička mleté vanilky + další na promíchání s cukrem na obalení poměru 50g mleté vanilky na 1kg cukru
Postup:
1. Suroviny vyndejte z lednice asi půl hodiny před přípravou, aby došly pokojové teploty.
2. Prosejte na vál mouku i cukr, přidejte mleté mandle a na kostky nakrájené máslo. Zpracujte těsto a nechte ho aspoň hodinu odpočívat v lednici. Ideální je ho tam nechat přes noc. Suroviny se krásně rozleží a výsledné rohlíčky budou křehčí.
3. Po odležení tvarujte z těsta rohlíčky, které pečte na plechu vyloženém pečícím papírem při 160 stupních do zlatova. Horké rohlíčky obalujte v cukru promíchaném s vanilkou.
TIP: Kdo chcete mít rohlíčky sněhobílé: Nedávejte do cukru na obalování mletou vanilku a do těsta použijte namísto mleté vanilky 1 lžičku vanilkového extraktu nebo vanilkové pasty. Rohlíčky budou krásně voňavé a přitom sněhobílé ;-)
Napad na obměnu:
Místo mletých ořechů dejte mleté mandle nebo mletý kokos. Kokosové rohlíčky jsou obzvláště dobré!
Recept, který jsem dostala od své babičky, najdete také v časopise Apetit PROSINEC 2016 nebo ve Vanilkové kuchařce