CItronová babeta s ledovou polevou a polevou z lesního ovoce

Babeta se z ničeho nic zjevila v Československu v 70. letech minulého století a dodnes se těší velké oblibě. Je to  vlastně jen třená buchta s citronovou příchutí, kterou si lidé často kupovali na cesty nebo k snídani. Ale dodnes je tak oblíbená!

A co kdybychom vám prozradili malé tajemství? Do těsta se skvěle hodí i pravá vanilka! Vanilka a citron k sobě totiž náramně ladí a tvoří tak neodolatelnou kombinaci chutí. Tato malá rada k nám připlula až z dalekého Mauricia, kde na vanilku s citronem nedají dopustit.

Babeta je ukázkou toho, že jednoduché a rychlé moučníky mají stále své místo v moderní kuchyni. Pokud tedy hledáte něco sladkého a nostalgického, můžete si zkusit upéct babetu i doma. Je moc dobrá a jednoduchá na přípravu!

babeta (1200 × 628 px) 

Budete potřebovat:

  • 4 vejce
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • špetka soli s pravou vanilkou
  • 230 g krupicového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 50 g kukuřičného škrobu nebo 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 1 prášek do pečiva
  • 50 ml mléka
  • 150 ml rostlinného oleje
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • šťáva z jednoho citronu

Jak na to:

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a vymažte a vysypte formu na babetu.
  2. Mouku, prášek do pečiva, kukuřičný škrob a sůl smíchejte a dejte stranou. Ve větší míse ušlehejte cukr, vanilkovou pastu a žloutky do pěny. Pak pomalu přilévejte rostlinný olej a nadále šlehejte, až olej zcela zapracujete. Přidejte citronovou kůru a důkladně promíchejte.
  3. V oddělené misce ušlehejte bílky na tuhý sníh.
  4. Postupně přidejte mléko, suché ingredience a citronovou šťávu do směsi se žloutky a promíchejte.
  5. Postupně přidejte sníh z bílků do směsi a opatrně spojte.
  6. Vše přelijte do formy na babetu a vložte do předehřáté trouby. Pečte přibližně 40 minut, nebo dokud není babetka zlatavá a uprostřed propečená (vyzkoušejte špejlí).
  7. Babetu vyndejte z trouby a nechte ji vychladnout.

Ledová poleva - tradiční citronová. Tak jak Babetu všichni známe:

Budete potřebovat:

  • 1/2 šálku moučkového cukru
  • 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy

Jak na to:

  1. Ve středně velké misce smíchejte moučkový cukr a citronovou šťávu. Důkladně promíchejte.

  2. Pokud je poleva příliš hustá, přidejte postupně trochu vody, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Pokud je poleva příliš řídká, přidejte trochu moučkového cukru.

  3. Když máte polevu hotovou, nalijte ji na nahoru na babetu a nechte ji volně téct po stranách.  Dejte do lednice vychladit a ztuhnout.

  4. Jakmile je poleva na babetce ztuhlá, můžete ji podávat.

TIP: Pokud nechcete, aby se poleva příliš vsákla do babety, můžete ji nejprve přikrýt potravinářskou fólií a nechat ji odpočinout po dobu 1-2 hodin. Poleva na babetce bude pevně držet a zůstane hezká.

Poleva z lesního ovoce

  • 200g řeckého jogurtu
  • rozvar z mrazeného lesního ovoce (zchlazený)
  • bílá čokoláda

Vše smícháme dohromady, kdo má rád sladší, může přidat vanilkový cukr. Polejte babetu a na závěr ozdobte bílou čokoládou.