Zužitkujte celý vanilkový lusk bez zbytku

1. Lusk napůl

  • Dlouhý vanilkový lusk jednoduše nůžkami přestřihnete napůl a použijete jen jednu půlku. Druhou půlku vanilkového lusku pevně obalíte potravinářskou folií a uschováte do spižírny (nikdy ne do lednice). Takže máte vlastně 2 lusky za cenu jednoho.
  • Nejlepší jsou vanilkové lusky vanilky bourbon  délkou + 17cm a vlhkostí nad 30%. Jeden lusk opravdu vydá za dva malé.

Obrázek JPEG

2. Vyrábíte z lusku cukr?

Z cukru po nějaké době vytáhnete lusk, který je tvrdý a zdá se vám že nevoní. Dejte si ho třeba do mléka nebo do rumu, krásně vám ještě něco ovoní. Určitě použitý vanilkový lusk nevyhazujte, je to velká škoda. Vyzkoušejte  vanilkový cukr z mleté vanilky ;-) Je fakt lepší.

3. Připravte domácí vanilkový extrakt

  • Nastříháte vanilkový lusk na drobné kousíčky. Použijte lusky vanilky Bourbon A nebo B, obojí se hodí
  • Zalijete kvalitní vodkou (cca půl deci)
  • Uzavřete do nádobky a necháte 3 týdny zrát ve spižírně
  • Občas protřepejte. Dávkujte po lžičkách.

4.   Slupku z lusku nikdy nevyhazujte!

5.  Snadná pomoc, když vám vanilkový lusk vyschne a ztvrdne: 

  • Ustřihněte špičku lusku a postavte ho ustřiženým koncem do malého panáka s vodkou nebo jiným silným alkoholem (nejlépe přes noc a den). 
  • Vanilkový lusk do sebe jako knot natáhne alkohol a tím zase krásně změkne a oživí se. 
  • Ale pozor! S vodou to nefunguje, protože vanilkové lusky jsou olejnaté.