Zvyšte svůj duševní výkon vanilkou

Veronika Novotná je přední odbornice na výživu a zdravý životní styl. Napsala pro nás článek o vanilce, který je nabitý fakty, tipy a radami, co všechno umí vanilka. Pojďte se na to kouknout pěkně popořadě:

Je těžké najít někoho, kdo nemá rád chuť vanilky, ale ještě těžší je najít někoho, kdo ví, jak silná může být vanilka v případě zlepšení kognitivní výkonnosti. Ukazuje se, vanilka je více než příjemná příchuť a populární vůně pro osvěžovače vzduchu (což také může zvýšit inteligenční potenciál).

1200x628_vanilka aroma

Vanilka se používá po staletí jako antioxidant a látka podporující kognitivní funkce mozku. Vanilka obsahuje chemické látky zvané vaniloidy, které aktivují stejné receptory jako kapsaicin. Ten, jak známo, snižuje záněty a zlepšuje duševní výkonnost. 

Vanilka se používá ke zklidnění bolesti žaludku, snížení bolesti z hladu a zmírnění stresu. Evropané věřili ve schopnosti vanilky při snížení bolesti kloubů a zlepšení trávení. Ostrované z Jižního Pacifiku používají vanilku ke snížení ranní nevolnosti u těhotných žen. Nedávný výzkum potvrdil také, že vanilka může léčit mužskou impotenci.

Obecně jsou vaniloidy silné protizánětlivé látky a mnoho z nich naleznete v potravinách jako je zázvor (zinger), kajenský pepř (kapsaicin), bobkový list, nové koření a hřebíček (eugenol). Všechna tato koření prokazatelně snižují záněty (zejména kapsaicin), ale vanilka zatím nebyla tolik zkoumána. Nabízí se však předpoklad, že vanilka má podobné účinky. 

Zánět snižuje váš kognitivní výkon tím, že způsobí uvolnění zánětlivých cytokinů, které v podstatě “zamlží” mozek. To je jeden z důvodů, proč lidé nedosahují dobrých výkonů, pokud jsou ve stresu. Stres způsobuje zánět, při kterém se uvolňují zánětlivé cytokiny, jako je TNF-alfa, který oslabuje mozkové funkce.

Aktivátory vaniloidů, jako je vanilka a kapsaicin, fungují částečně proto, že “využívají” dodávek neuropeptidu substance P z těla. Tato složka signalizuje prvotní bolesti a je přítomná u všech zvířat. Vysoké hladiny substance P jsou v korelaci s artritidou, fibromyalgií, degenerativními onemocněními i zaníceným nervového systému. Vanilla pomáhá nejen vyčerpat látku P, ale také nám pomáhá regulovat tepelnou citlivost od teplých do vysokých teplot. V  tomto případě funguje vanilka lépe, pokud je zkombinována se zmrzlinou. :)

1200x628_vanilkova zmrzlina

Jak ve svém článku uvádí Dave Asprey, začal zkoumat vliv vanilky na kognitivní funkce poté, co si všimnul, že po konzumaci některých vanilkových lusků se cítil výborně a po některých byl jaksi pomalejší. Pak si uvědomil, že plísňové toxiny jsou hlavním problémem v sušených vanilkových luskách, a tak si začal hlídat zdroj vanilky, kterou používal.

Naše vanilka je 100% bezpečná, přesvědčete se sami!

Protizánětlivé sloučeniny ve vanilce se při velkém teple zničí.  Nejsou-li tedy vanilkové lusky nebo vanilkový prášek správně zpracovány nebo jsou vystaveny vyšší než optimální teplotě, ztrácejí svůj přínos. Zahřívání vanilky představuje další problém - plísňové toxiny. Sloučeniny ve vanilce, které pomáhají zlepšit kognitivní výkonnost, také působí jako přírodní protiplísňové činidlo. Když jsou tyto sloučeniny zničeny, spóry plísní a hub jsou schopny růst na sušených luskách v průběhu skladování. Pokud budete jíst nesprávný typ vanilky, může to způsobit více škody než užitku.

Vyberete-li si správný druh vanilky, brzy si všimnete zlepšení koncentrace i schopnosti zvládat stres. 

Vanilka chutná výborně téměř se vším (dokonce i s kurkumou na steaku!), ale hlavním je kognitivní přínos. Správný druh vanilky může zlepšit váš duševní výkon, ale špatný druh (např. zaplísněná vanilka) může vaše zdraví zhoršit.

Vaření vanilky ničí mnoho kognitivních přínosů. Proto si dejte práci s nalezením skutečně kvalitní vanilky, která je zpracovávaná za nízkých teplot a snižuje tak mycotoxiny v každé dávce.

Nakupujte vanilku jen od prověřených obchodníků a vždy se ptejte na zdravotní nezávadnost.

“Odvrácená” strana vanilky

Odhaduje se, že 95% produktů s vanilkou je uměle ochucených vanilinem, který je získán derivací ligninu, což je vedlejší produkt výroby papírové buničiny.

Je zcela zřejmé, že většina “vanilky” v potravinách vlastně nemá se skutečnou vanilkou co dělat. Dále je opravdu důležité zjistit kvalitu pravé vanilky, resp. její zpracování, aby nebyla plná plísní. 

Zkusíte pravidelnou konzumací kvalitní vanilky podpořit vaše duševní schopnosti?

----

Článek napsala přední odbornice pro výživu Veronika Novotná a najdete jej zde:  http://vyvazenezdravi.cz/zvyste-svuj-dusevni-vykon-vanilkou

 1200x628_vanilka zelena plantaz