Růžový levandulový sirup

Růžový levandulový sirup je prastará receptura našich babiček, kterým tato květina rostla na zápraží. Připravte si sami doma nádherně růžový a voňavý levandulový sirup. Opojnou vůni levandule a hřejivé vanilky si dopřejete i v zimě.

Budete potřebovat:

  • tři hrsti levandulových květů (200-300g)
  • 1,5 kg cukru
  • 1 lžičku kyseliny citronové
  • 2 litry vroucí vody
  • 1 citron nakrájený na plátky
  • šťávu ze tří citronů
  • 1 lžička vanilkového extraktu

levandulovy_sirup (1200 × 628 px)

  1. Do pětilitrové sklenice od okurek nasypejte cukr. Přidejte citronovou šťávu, plátky citronů a levandulové květy. Vodu přiveďte k varu a ještě vařící ji nalijte do sklenice. Vše pořádně promíchejte.
  2. Sklenici přikryjte plátnem a nechte ji stát dva dny v pokojové teplotě. Každý den ráno i večer vše důkladně promíchejte.
  3. Třetí den sirup přeceďte a nalijte do hrnce.
  4. Sirup přiveďte k varu a přidejte lžičku vanilkového extraktu a lžičku kyseliny citronové.
  5. Horký sirup nalijte do zavařovacích lahví, pevně uzavřete a na 15 minut otočte dnem vzhůru. I v zimě si dopřejete kousek léta :-)