Vánoční vanilkový svařák

 vanilka svarak1

0,75l červeného vína (dobře se hodí Rulandské modré, André nebo Modrý portugal)

0,5l  černého čaje

0,2 dl pomerančového džusu

10 lžic cukru

2 vanilkové lusky

1 cejlonské skořice

5 hřebíčků

na špičku nože šafránu

šťáva z půlky pomeranče půlky citronu

1dl portského vína (nemusí být)

Cukr zkaramelizujeme, zalijeme horkým čajem a vínem. Lusky pravé vanilky rozkrojíme podélně a přidáme směsi čaje a vína spolu s ostatním kořením a šťávou z citrusů.

Přivedeme k varu,ale nevaříme. Stáhneme z ohně, necháme půl hodiny odpočívat, aby se nám rozvinula chuť a vůně koření, především vanilkových lusků.

Po půl hodině prohřejeme a přidáme portské víno. 

Podáváme horké, pijeme pod peřinou :-)

Dobrou chuť ;-)