Nepečený jablečný dort s piškoty

Tento dortík nám provoněl celé dětství, určitě si na něj vzpomínáte! Je lehký, voňavý a uvaříte ho za chviličku doma, na chalupě dokonce i na dovolené.

1200x628_jablecny_kolac_s_piskoty (1200 × 628 px)

Budete potřebovat:

  • 1kg jablek (nejlíp různé druhy)
  • 3ks hřebíčku
  • 2 ČL citronové šťávy
  • 8 PL cukru krupice
  • 1 balíček piškotů
  • 350ml šlehačky (30%)
  • 2 ČL cejlonské skořice
  • 2 sáčky vanilkového pudinku
  • Formu na dort s průměrem 22cm
  • ovoce na ozdobení: jahody, maliny, granátové jablko, ostružiny....

Jak na to:

  1. Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky, přidejte cukr, skořici, hřebíčky a citronovou šťávu, zalijte 200 ml vody a přiveďte k varu.
  2. Jablka vařte tak, aby některá byla měkká a některá tužší. Vznikne tím v koláči zajímavá struktura. Jablečnou směs párkrát pomačkejte šťouchadlem na brambory nebo vidličkou. Některá jablka budou rozdrcená a některá zůstanou pevná.
  3. Pudink rozmíchejte ve 400 ml studené vody a vlijte k jablečné směsi, za stálého míchání přiveďte k varu a vařte do zhoustnutí.
  4. Formu na dort vypláchněte studenou vodou a začněte skládat koláč: Nejdřív dejte vrstvou piškotů, zalijte třetinou jablečné směsi a pokračujte takto dál. Poslední vrstva bude jablečná.
  5. Koláč dejte do lednice a nechte ho úplně ztuhnout. Ozdobte ušlehanou smetanou a poprašte skořicí.

TIP: Pokud koláč děláte pro malé děti (nebo babičky) tak můžete jablka rozvařit a úplně rozmixovat.