Špaldovo - cuketový koláč s tvarohem a skořicí

Tento koláček je v naší rodině velmi oblíbený, časově nenáročný a vyplatí se vyzkoušet.

Ti co mají rádi sladší, přidají si cukr, případně jiné sladidlo. Skořice dodává koláčku jedinečnou vůni. Věřím, že si ho hned zamilujete.

Recept pro vás s láskou a péčí připravila foodbloggerka Maria

Budete potřebovat

Na těsto:

  • 3 vajíčka
  • 1 lžička mleté vanilky
  • 80g kokosového cukru
  • 230g celozrnné polohrubé mouky
  • hrst nastrouhané cukety (posolit a nechat 10min odstát, vodu z ní vyždímat)
  • 10ks sušených švestek
  • 200ml smetany na šlehání
  • 2 čl cejlonské skořice
  • 3 PL rozpuštěného másla
  • 1/2 kypřícího prášku do pečiva

Náplň:

  • 250g hrudkového tvarohu
  • 20ks švestek z kompotu bez šťávy
  • 2 špetky skořice

Drobenka:

  • 50g třtinového moučkového cukru
  • 50g špaldové hladké mouky
  • 50g másla
  • 50g mletých mandlí

Na posypání:

  • Vanilkový bílý moučkový cukr

Postup:

  1. Jako první si připravíme cuketu: Nastrouhejte ji, osolte a nechte odstát 10 minut. Mezitím si vyšleháme vajíčka s kokosovým cukrem a mletou vanilkou. Trvá to asi 5 minut při nejvyšších otáčkách. Přidáme rozpuštěné máslo a šlehačku. Zvlášť si smícháme všechny zbylé suché ingredience. Pak vše zlehka smícháme, bez šlehání. Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů.
  2. Na máslem vymazaný plech si vylijeme těsto, vrtsvou něj tvaroh smíchaný se skořicí, následně poklademe na těsto švestky (bez šťávy).
  3. Připravíme si drobenku: Všechny suroviny si ručně smícháme a rovnoměrně ji nasypeme na těsto.
  4. Pečeme 35-40min na 180 stupňů.
  5. Doporučuji ještě dopéct, případně nechat v troubě dokud nebude posypka krásně křupavá. To může trvat asi 10min, podle toho, jak vám peče trouba.
  6. Koláč podáváme posypaný vanilkovým cukrem.

nedelni kolac vanilka 1200x628

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení