Vanilkový créme brulée s malinami

creme brulee vanilka1 

Vůbec se toho nebojte, vypadá složitě, ale je jednoduchý ;-)

Budete potřebovat:

Na krém:

2 1/3 šálky smetany

1 šálek cukru, můžete dát více, pokud máte rádi sladké :-)

2 lžičky vanilkové pasty nebo vanilkového extraktu

6 vajec

Karamelová krusta:

4-8 lžiček cukru

Ovoce:

1 šálek čerstvých malin

1 polévková lžíce cukru

1 lžička citronové kůry 

Krém:

Předehřejte troubu na 160 stupňů. Připravte si čtyři keramické misky o objemu cca 150 - 200ml a vložte je do vyššího pekáče. V rychlovarné konvici si připravte teplou vodu.

Dejte smetanu a polovinu cukru do středního rendlíku rozšlehejte. Přidejte 2 lžičky vanilkové pasty. Míchejte metličkou na středním ohni, dokud se cukr nerozpustí a pomalu směs přiveďte k varu. Vanilková pasta krém krásně provoní. Zakryjte pánev pokličkou, stáhněte teplotu a nechte dusit na velmi mírném ohni 10 minut. Dejte stranou, uchovejte teplé.

Oddělte žloutky od bílků, dejte žloutky do mísy a rozšlehejte spolu s druhou polovinou cukru (vaječné bílky si schovejte například na vanilkové pusinky). Za stálého míchání smetanu pomalu vlijte do mísy ke žloutkům.

Začněte nalévat naběračkou krém do malých mističek, které jste si připravili. Jakmile je budete mít všechny naplněné, nalijte dostatek teplé vody z varné konvice do pekáče tak, aby voda dosahovala do půlky mističek. Opatrně přeneste pekáč do trouby. Dejte pozor, aby se voda nedostala dovnitř do mističek s krémem!

Krém pečeme tak dlouho, dokud není pevný, ale přesto se lehce třese, když pohneme pekáčem, trvá to asi 30 do 35 minut. Opatrně odstraníme mističky z vodní lázně a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Jakmile má krém pokojovou teplotu, umístíme ho do chladničky a necháme zcela vychladnout.

Vytvořte „Karamelové zrcadlo“:

Nasypte 1-2 čajové lžičky cukru rovnoměrně na vrcholek každé misky s krémem. Připravíme si cukrářskou plynovou pistoli asi 5cm nad povrch krému a pohybujte jí v kruhu. Nedovolte, aby cukr začal hořet. Zahřívejte, dokud cukr nebude úplně zkaramelizovaný, vytvoří se „karamelové zrcadlo“.

Přidejte ovoce:

Rozmačkejte maliny, cukr a citronovou kůru v misce. Nechte stát při pokojové teplotě nejméně 15 minut a až 1 hodinu. Těsně před podáváním dejte na každou mističku lžíci takto připraveného ovoce.

TIP: Creme brulée je super snadné a můžete krém vytvořit téměř s jakoukoli příchutí. Pokud máte rádi kávu, přidejte špetku nebo 2 instantní kávy do krému. Pro levandulové Creme brulée jednoduše dejte snítku levandule do krému a pak postupujte jako obvykle. Můžete také použít přímo vanilkový lusk, krém bude pak velmi jemně vanilkový.