Vánočka s pravou vanilkou

vánočka

400g polohrubé mouky

100g hladké mouky

100 g rozpuštěného másla

120 g krystalového cukru

1 kostka droždí (42 g)

250 ml mléka

1/4 lžičky soli

1 vejce a 1 žloutek

hrst nasekaných vlašských ořechů

hrst rozinek přes noc naložených v rumu

2 lžičky mleté vanilky nebo 1 lžička vanilkového extraktu

plátky mandlí na posypání

1 rozšlehané vejce na potření vánočky

Všechny chlazené suroviny vyndejte z lednice hodinu předem.

Droždí rozmíchejte se lžící cukru v míse, až bude tekuté. Přilijte půl deci teplého (ne horkého!) mléka, přikryjte utěrkou a nechte v teple vzejít kvasnice. Přidejte vejce a žloutek a promíchejte. Postupně přidávejte máslo, sůl, mouku, zbytek cukru a nakonec zbylé mléko a vanilku.

Hmotu zpracovávejte vařečkou asi 10 minut, vytvoříte jemné, pružné a krásné těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 3–4 hodiny. Mezitím si dejte nohy nahoru a svařák :-)

Těsto vyklopte z mísy na vál a znovu prohněťte. Do těsta zapracujte ořechy a rozinky, dejte pozor, ať se vám naložené rozinky nerozpadnou, budou velmi měkké.

Upleťte vánočku, tak jak to umíte nejlíp. Máte osvědčený postup na pletení vánočky? Pošlete nám ho :-)  Jestli neumíte vánočku z několika pramenů, upleťte cop. Když ani cop nejde, použijte formu na vánočku, bude také dobrá :-)

Troubu předehřejte na 220 °C a dejte vánočku 30 minut kynout na plech. Po 30 minutách ji potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Vánočku pečeme následovně:

prvních 5–10 minut na 220 °C,

dalších 25 minut na 150 °C

25minut při 100 °C (nebo dokud není zlatá)

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení