Zeleninový salát s vanilkovou zálivkou

Pochutnejte si na lehkém, zdravém, letním salátu z cukety a mrkve. Hotový bude za 10 minut.

Začněme pěkně netradičně. Pokud si vybavíte vanilku, tak po většinou ve spojení s Vánocemi a sladkými jídly, ale pokud jste již někdy navštívili exotické země, kde vanilku pěstují, zajisté jste již zaznamenaly, že vanilka se dá připravit i na slano. A nebojte se, kombinace slaného jídla a vanilky vanilce neubírá na své dokonalosti.

Na 2 porce zeleninového salátu s vanilkovou zálivkou si připravte:

  • 2 mrkve
  • 2 mladé cukety (ideálně 1 žlutou a 1 zelenou)
  • Opražená dýňová semínka
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Šťávu z 1 citronu
  • Sůl
  • Pepř
  • Dřeň z 1 vanilkového lusku

Postup je jednoduchý:

  1. Potřebujete akorát výkonnou škrabku na zeleninu Mrkev oloupejte a společně s neoloupanou cuketou omyjte. Cukety opravdu používejte jen mladé a malé (do 20 cm), protože takové se na křehký salát hodí nejvíce. Cukety se pak nemusí loupat ani dlabat a jsou pěkně šťavnaté na rozdíl od svých přerostlých sestřenic.
  2. Mrkev i cuketu škrabkou neplátkujte, lehce osolte a nechte odstát.
  3. Mezitím si připravte zálivku z oleje, citrónové šťávy, soli, pepře a dřeně z vanilkového lusku. Rovněž si na sucho na pánvi opražte hrst dýňových semínek. To, že jsou dýňová semínka opražená tak akorát, poznáte podle toho, že budou nafouklá a budou praskat. Pozor, hlavně je nepřipalte a se semínky v průběhu opékání míchejte!
  4. Z nasolené zeleniny slijte vodu a zeleninu důkladně promíchejte. Ideálně rukama.
  5. Poté cuketu s mrkví zalijte zálivkou, opět promíchejte a naservírujte na talíře. Na závěr salát posypte opraženými dýňovými semínky.

Dobrou chuť!

vanilkovy salat

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení