Zeleninový salát s vanilkovou zálivkou

Pochutnejte si na lehkém, zdravém, letním salátu z cukety a mrkve. Hotový bude za 10 minut.

Začněme pěkně netradičně. Pokud si vybavíte vanilku, tak po většinou ve spojení s Vánocemi a sladkými jídly, ale pokud jste již někdy navštívili exotické země, kde vanilku pěstují, zajisté jste již zaznamenaly, že vanilka se dá připravit i na slano. A nebojte se, kombinace slaného jídla a vanilky vanilce neubírá na své dokonalosti.

Na 2 porce zeleninového salátu s vanilkovou zálivkou si připravte:

  • 2 mrkve
  • 2 mladé cukety (ideálně 1 žlutou a 1 zelenou)
  • Opražená dýňová semínka
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Šťávu z 1 citronu
  • Sůl
  • Pepř
  • Dřeň z 1 vanilkového lusku

Postup je jednoduchý:

  1. Potřebujete akorát výkonnou škrabku na zeleninu Mrkev oloupejte a společně s neoloupanou cuketou omyjte. Cukety opravdu používejte jen mladé a malé (do 20 cm), protože takové se na křehký salát hodí nejvíce. Cukety se pak nemusí loupat ani dlabat a jsou pěkně šťavnaté na rozdíl od svých přerostlých sestřenic.
  2. Mrkev i cuketu škrabkou neplátkujte, lehce osolte a nechte odstát.
  3. Mezitím si připravte zálivku z oleje, citrónové šťávy, soli, pepře a dřeně z vanilkového lusku. Rovněž si na sucho na pánvi opražte hrst dýňových semínek. To, že jsou dýňová semínka opražená tak akorát, poznáte podle toho, že budou nafouklá a budou praskat. Pozor, hlavně je nepřipalte a se semínky v průběhu opékání míchejte!
  4. Z nasolené zeleniny slijte vodu a zeleninu důkladně promíchejte. Ideálně rukama.
  5. Poté cuketu s mrkví zalijte zálivkou, opět promíchejte a naservírujte na talíře. Na závěr salát posypte opraženými dýňovými semínky.

Dobrou chuť!

vanilkovy salat