Meruňková marmeláda s vanilkou

1200x628_marmelada (1)

Budete potřebovat:

  • 1 kg meruněk
  • 300 g krupicového cukru
  • lžička kyseliny citronové
  • želírující přípravek
  • 1lžíce některé z vanilkových esencí: Vanilkovou pastu (se semínky) nebo vanilkový extrakt (bez semínek)

Jak na to:

  1. Meruňky povařte do měkka. Přidejte želírovací přípravek a znovu chvíli povařte. Přidejte cukr a... zase vaříme! :-) Asi tak 5 minut. Na závěr vmícháme vanilkovou pastu nebo vanilkový extrakt. 
  2. Udělejte si marmeládový test: Půl čajové lžičky marmelády vyklopte na talíř. Po chvilce by měla začít tuhnout. Tuhne? Pak můžete nalévat do sklenic :-) Na závěr pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí zkontrolujte, zda se víčka vtáhla dovnitř.

TIP: K meruňkám moc dobře ladí cejlonská skořice, máta nebo meduňka. Bylinky i skořici vařte s meruňkami vždycky od začátku. Bylinky vytáhněte před tím, než přidáte cukr. Nebo je můžete v marmeládě nechat a rozmixovat, je to taky moc dobré!

Vyzkoušejte tyto kombinace a dejte nám vědět, která vám nejvíc chutná :-)

1200x628_marmelada (2)