Snídaně bohů aneb Liege Waffle!

Budete potřebovat:

3 čajové lžičky sušených kvasnic

1 čajová lžička krystalového cukru

½ šálku plnotučného mléka, vlažného

⅓ šálku vody, vlažné

2 velké vejce pokojové teploty

2 lžíce medu

2 lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkové pasty

½ lžičky soli

3 lžíce vanilkového cukru (nebo obyčejného třtinového)

1 šálek másla, změklé při pokojové teplotě

4 šálky polohrubé mouky

1 ½ šálky belgického perlového cukru (seženete třeba v Ikea, v Marks&Spencer nebo ho tam prostě nedávejte ;-) )

Vanilková šlehačka:

3 šálky smetany ke šlehání

¾ šálku cukru (nemusí být)

2 lžičky vanilkové pasty

Zbývající přísady na ozdobu:

Jahody

maliny

Karamel

hoblinky ze 100%čokolády

máta…

A další, které milujete! :-)

Postup:

Do mísy od kuchyňského robota dejte droždí, krystalový cukr, plnotučné mléko a vodu. Směs nechte pomalu promíchat hnětacími háky, pak přikryjte utěrkou a nechte droždí aktivovat po dobu 5 minut na teplém místě.

Přidejte vejce, med, vanilku, sůl a opět nechte promíchat hnětacími háky.

Přidejte hnědý cukr a máslo, opět zapněte a nechte promíchat hnětačem.

Nakonec přidáme mouku a uhněteme těsto, které je sametově hladké.

Vložte těsto do mísy lehce vymazané tukem a přes mísu natáhněte potravinářskou fólii. Nechte kynout po dobu asi 3 hodiny - těsto nakyne na více než dvojnásobek své velikosti. Těsto promíchejte vařečkou a prohněťte stejně jako třeba těsto na buchty. Vložte těsto zpět do mísy, přetáhněte pevně potravinářskou fólií a uložte do lednice přes noc.

Pokud jste sehnali perlový cukr, zatím ho do těsta NEDÁVEJTE! Až druhý den dopoledne…

… druhý den ráno ohřejte vaflovač.

Připravte vanilkovou šlehačku a přísady na ozdobu: Vyšlehejte šlehačku a postupně do ní přidávejte cukr. Nakonec vmíchejte vanilkovou pastu. Pokud nechcete šlehačku sladkou, jednoduše vynechejte cukr.

Příprava waflí:

Vyjměte těsto z ledničky, které bude velmi pevné. Dejte těsto na vál a zapracujte do něj perlový cukr.

Rozdělte těsto na 8-10 stejných kousků a udělejte z každého kousku malý bochánek.

Bochánek vložíme na vymazaný vaflovač a pečeme dozlatova.

Na ještě teplé (ne horké) wafle dejte šlehačku, ozdobte ovocem, čokoládou, mátou….

liege waffle

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení