Snídaně bohů aneb Liege Waffle!

liege waffle

 

 

Budete potřebovat:

3 čajové lžičky sušených kvasnic

1 čajová lžička krystalového cukru

½ šálku plnotučného mléka, vlažného

⅓ šálku vody, vlažné

2 velké vejce pokojové teploty

2 lžíce medu

2 lžičky vanilkového extraktu nebo vanilkové pasty

½ lžičky soli

3 lžíce vanilkového cukru (nebo obyčejného třtinového)

1 šálek másla, změklé při pokojové teplotě

4 šálky polohrubé mouky

1 ½ šálky belgického perlového cukru (seženete třeba v Ikea, v Marks&Spencer nebo ho tam prostě nedávejte ;-) )

Vanilková šlehačka:

3 šálky smetany ke šlehání

¾ šálku cukru (nemusí být)

2 lžičky vanilkové pasty

Zbývající přísady na ozdobu:

Jahody

maliny

Karamel

hoblinky ze 100%čokolády

máta…

A další, které milujete! :-)

Postup:

Do mísy od kuchyňského robota dejte droždí, krystalový cukr, plnotučné mléko a vodu. Směs nechte pomalu promíchat hnětacími háky, pak přikryjte utěrkou a nechte droždí aktivovat po dobu 5 minut na teplém místě.

Přidejte vejce, med, vanilku, sůl a opět nechte promíchat hnětacími háky.

Přidejte hnědý cukr a máslo, opět zapněte a nechte promíchat hnětačem.

Nakonec přidáme mouku a uhněteme těsto, které je sametově hladké.

Vložte těsto do mísy lehce vymazané tukem a přes mísu natáhněte potravinářskou fólii. Nechte kynout po dobu asi 3 hodiny - těsto nakyne na více než dvojnásobek své velikosti. Těsto promíchejte vařečkou a prohněťte stejně jako třeba těsto na buchty. Vložte těsto zpět do mísy, přetáhněte pevně potravinářskou fólií a uložte do lednice přes noc.

Pokud jste sehnali perlový cukr, zatím ho do těsta NEDÁVEJTE! Až druhý den dopoledne…

… druhý den ráno ohřejte vaflovač.

Připravte vanilkovou šlehačku a přísady na ozdobu: Vyšlehejte šlehačku a postupně do ní přidávejte cukr. Nakonec vmíchejte vanilkovou pastu. Pokud nechcete šlehačku sladkou, jednoduše vynechejte cukr.

Příprava waflí:

Vyjměte těsto z ledničky, které bude velmi pevné. Dejte těsto na vál a zapracujte do něj perlový cukr.

Rozdělte těsto na 8-10 stejných kousků a udělejte z každého kousku malý bochánek.

Bochánek vložíme na vymazaný vaflovač a pečeme dozlatova.

Na ještě teplé (ne horké) wafle dejte šlehačku, ozdobte ovocem, čokoládou, mátou….