Sloupský perník s vanilkou

Ano my víme, není jednoduchý a hotové perníčky se musí nechat uležet. Ale ruku na srdce, už jste někdy jedli lepší perníčky než právě ty sloupské?

1200x628_pernicky

Budete potřebovat:

  • 1/2 kg cukru krupice, ze kterých odeberete 2 lžíce
  • 4 vejce
  • 10dkg medu
  • 2 lžičky mleté vanilky

Všechny ingredience vyšlehejte do pěny. Pak postupně přimíchávejte:

  • 1 lžíci mleté skořice
  • 6 mletých hřebíčků
  • 1 tlučený badyán
  • několik zrnek rozemletého anýzu
  • kůru z jednoho citronu
  • 70dkg hladké mouky
  • 1 lžičku mleté sody

 TIP: Kakaové perníčky: Odeberte 2 lžíce mouky a nahraďte je kakaem. Perníčky budou mít čokoládovou vůni a budou tmavší.

Vznikne vám mazlavé těsto, které zabalte do potravinářské folie a dejte na tři dny do lednice. Po třech dnech dejte těsto na vál a vypracujte ho spolu se dvěma hrstmi hladké mouky. Vyválejte placku a vykrajujte perníčky. 

Předehřejte si troubu, elektrickou na 180 stupňů, horkovzdušnou na 160. Vykrojené perníčky dejte na plech vyložený pečícím papírem. Perníčky na plechu potřete rozšlehaným vajíčkem se lžící vody. Dejte je do trouby a pečte asi 10 minut při 180 stupních, záleží na tom, jak silně vyválené máte těsto.

Po vytažení z trouby dejte perníčky vychladnout na rovný povrch, třeba na linku nebo na vál, aby zůstaly hezky rovné a nezkroutily se. Po vychladnutí je ozdobte, třeba touto bílou polevou:

  • 1 bílek
  • 150g moučkového cukru
  • 1 lžička šťávy z citronu