Do 4.7.2025 máme dovolenou. Všechny objednávky pošleme hned, jak se vrátíme.

Vanilkové linecké

14 dní předem...

Vanilkový cukr

Připravte si pravý vanilkový cukr na posypání. Takto připravený cukr se vám bude hodit taky na vanilkové rohlíčky, cukroví z vinného těsta a další Vánoční dobroty. Moučkový cukr smíchejte s mletou vanilkou v poměru 10g mleté vanilky na 300g cukru. Směs nasypejte do sklenice s uzávěrem (třeba zavařovačky) a nechejte uležet alespoň dva týdny ve spižírně. Nedávejte do lednice!

testo

Den před pečením...

Příprava lineckého těsta s vanilkou

Hladkou mouku prosejte na vál, přidejte změklé máslo, cukr, žloutky a vanilkový extrakt. Vypracujte hladké těsto.

Těsto pevně zabalte do potravinářské folie a dejte odpočívat na noc do chladničky. 

Druhý den...

Předehřejte troubu na 170 °C, horkovzdušnou na 160°C. Plech si vyložte pečícím papírem. Linecké těsto vytáhněte z lednice a ještě chladné je vyválejte na tenký plát. Vykrajujte různé tvary lineckého cukroví a dávejte je na plech. Pečte asi 10 minut, upečené těsto poznáte tak, že je narůžovělé. Vytáhněte z trouby a nechte vychladnout na rovné podložce nebo na husté mřížce. Linecké nedávejte na nerovné povrchy, zkroutilo by se vám a už byste kolečka nebo srdíčka neslepili dohromady.

Upečené linecké cukroví potřete marmeládou (nejlépe jahodovou) a vrchní stranu lineckého cukroví namočte ve vanilkovém cukru.

vanilkove_linecke_male1