Vanilkové rohlíčky bez vajíčka

Tenhle recept je od babičky, která uměla to nejlepší cukroví na světě! Nejdůležitější rada, kterou si zapsala do kuchařky byla: Nechej těsto aspoň přes noc odležet! A opravdu to tak je. Když těsto necháte pěkně odpočinout, budou se vám rohlíčky tvarovat jedna radost!

Na 2 menší plechy Vanilkových rohlíčků budete potřebovat:

rohlicky_bez_vajicka_1080x1080 (1200 x 628 px)

Jak na to

  1. Suroviny vyndejte z lednice asi půl hodiny před přípravou, aby došly pokojové teploty.
  2. Prosejte na vál mouku i cukr, přidejte oříšky, vanilku a na kostky nakrájené máslo. Zpracujte těsto a nechte ho aspoň hodinu odpočívat v lednici. Ideální je ho tam nechat přes noc. Suroviny se krásně rozleží a výsledné rohlíčky budou křehčí.
  3. Po odležení tvarujte z těsta rohlíčky, které pečte na plechu vyloženém pečícím papírem při 160 stupních do zlatova. Horké rohlíčky obalujte v cukru promíchaném s vanilkou.

Sněhobílé rohlíčky

Nedávejte do cukru na obalování mletou vanilku. Dejte ji všechnu přímo do těsta! Pak obalujte jen v moučkovém cukru. Rohlíčky budou krásně voňavé a přitom sněhobílé ;-)

TIP: Místo mletých ořechů dejte mleté mandle nebo mletý kokos. Kokosové rohlíčky jsou obzvláště dobré!

Recept, který jsem dostala od své babičky, najdete také v časopise Apetit PROSINEC 2016

vanilkove rohlicky_1