Dokonalý vanilko-čokoládový dort bez vážení

Lahodný dort, který je krásně vláčný a nádherně voňavý. Zvládnete ho úplně bez vážení!

Na korpus:

  • 3 lžíce mletých mandlí
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 5 vajec
  • 5 lžic cukru
  • Špetka vanilkové soli
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžička jedlé sody

Na krém:

TIP: Když chcete v krému vidět zrníčka vanilky, použijte vanilkovou pastu. Jestli chcete mít krém čistě bez zrníček ale přesto voňavý, dejte do něj vanilkový extrakt.

  • Čokoláda nebo ovoce na ozdobení

Jak na to:

  1. Předehřejte si horkovzdušnou troubu na 150 stupňů. Vyložte pečícím papírem dortovou formu o průměru 20-23cm.
  2. Oddělte žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehejte pevný sníh a dejte stranou.
  3. Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkovou pastou do pěny.
  4. Smíchejte mandle, mouku, kakao a jedlou sodu a směs postupně zašlehávejte k žloutkům s cukrem.
  5. Nakonec velmi jemně zapracujte do žloutkové směsi sníh. Použijte raději vařečku nebo stěrku a sníh v míse jakoby převracejte ze spodu nahoru, až se obě směsi spojí dohromady.
  6. Těsto nalijte do formy a pečte 15-20 minut. 
  7. Upečený korpus nechte vychladnou ve formě a pak ještě na mřížce.
  8. Připravte si krém: Máslo vyšlehejte s cukrem, vanilkovou pastou a extraktem. Pak postupně přidávejte mascarpone. 
  9. Korpus podélně rozkrojte, naplňte krémem a ozdobte čokoládou nebo ovocem.

 Untitled design 7