Voňavý jablečný koláč s vanilkou a skořicí

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 5 lžic mletého třtinového cukru s vanilkou (cukr na jemno pomelte v běžném robotu)
  • 8 lžic mléka
  • 1 kostka Hery

Na Náplň:

 Obrázek PNG

Jak na to:

  1. Připravte si náplň: Nastrouhejte jablka, smíchejte s vanilkovým i moučkovým cukrem, skořicí i perníkem a promíchejte s citronovou šťávou.
  2. Předehřejte troubu na 160 stupňů.
  3. Všechny suroviny na těsto smíchejte na vále a vypracujte těsto. 
  4. Těsto rozdělte na 2 poloviny, jednu dejte zatím do lednice a ze druhé vyválejte přímo na pečícím papíru tenký plát.
  5. Pomocí válečku přeneste vyválené těsto do formy na koláč a pokryjte náplní.
  6. Těsto z lednice vyválejte stejně jako první polovinu a přikryjte s ním celou náplň.
  7. V horní vrstvu těsta několikrát propíchněte vidličkou, aby vám v troubě nepopraskala.
  8. Pečte 35-40 minut do zlatova.
  9. Horký koláč pocukrujte a podávejte horký. Nejlepší je ale druhý den, krásně změkne a vůně se propojí.