Mrkvový dort se slaným karamelem, vanilkou a cejlonskou skořicí

Nejlepší, nejvláčnější a nejvoňavější dort, který jste kdy jedli! Recept je velmi jednoduchý a vůbec vám nezabere moc času. A ta mrkev? Nebude tam cítit? Nebude! Věřte tomu nebo ne, díky strouhané mrkvi je korpus naprosto dokonalý. 

Mrkovy_kolac

Na dort:

  • 2 vejce
  • 1 hrnek třtinového cukru 
  • 2 lžíce javorového sirupu 
  • 1 hrnek polohrubé mouky 
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • Špetka soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 3/4 hrnku oleje 
  • 5 středních mrkví najemno nastrouhaných
  • 3/4 hrnku mletých vlašských ořechů

Na krém:

Na pomazání korpusu

  • 4 lžíce kyselejší marmelády (výborná je višňová, mirabelková nebo citronová)

Na ozdobení:

Upečte korpus:

  1. Předehřejte troubu na 155°C. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a pak pomalu zašlehejte i javorový sirup. Přidejte zbývající přísady na těsto a dobře promíchejte nebo prošlehejte.
  2. Těsto nalijte do dortové formy o průměru 24cm a pečte hodinu. Upečený dort poznáte tak, že zapíchnutou špejli vytáhnete z dortu čistou.
  3. Dort nechte úplně vychladnout ve formě, pak nechte ještě půl hodiny vyklopený na mřížce.
  4. Připravte krém:
  5. Do šlehačky dejte 2 lžičky vanilkové pasty a ušlehejte do tuha. Mascarpone promíchejte se slaným karamelem a javorovým sirupem, přidejte ušlehanou šlehačku a umíchejte hladký krém.

Sestavte dort

1. Korpus podélně rozřízněte a každou část pokapejte javorovým sirupem a potřete marmeládou (do krému se vám pak nedostanou drobečky).

2. Dort promažte krémem na každém plátu i nahoře a ze stran. Slaný karamel velmi pomalu rozehřejte na vodní lázni. Tekutm karamelem opatrně přelijte dort a dejte ztuhnout do lednice.

TIP: Dort je nejlepší, když si přes noc odpočine v lednici. Když nemáte čas, bude stačit i hodina.

Dort_zdobeni_karamelem

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení