Kynutý švestkový koláč s drobenkou

Tradiční, kynutý koláč s drobenkou je u foodbloggerky Marii velmi oblíbený. "Dělávala nám ho ještě babička, která do koláče dávala švestky rovnou ze stromu. Byla to lahůdka. Já vám nabízím kynuté těsto ve zdravější celozrnné verzi s řádnou dávkou pravé cejlonské skořice. Koláček vám provoní kuchyni a zpříjemní den!" Vzkazuje Maria.

1200x628_svestkovy_kolac

Připravíme si:

  • 250g polohrubé celozrnné mouky
  • 7g čerstvého droždí
  • 150ml mléka
  • 1 žloutek
  • 65g rozpuštěného másla
  • 1,5čl kokosového cukru
  • 30g třtinového cukru
  • 200g švestek (mražených/čerstvých)
  • špetka vanilkové soli
  • 2PL cejlonské skořice

Jak na to: 

  1. Vlažné mléko, cukr a droždí necháme v misce vykynout. Mezitím, co nám droždí kyne, připravíme si zbylé suroviny kromě skořice a švestek. Ty půjdou na závěr. Těsto se v kuchyňském robotu mísí přibližně 10minut, mělo by se odlepit od stěn misky. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě 1 hodinu kynout.
  2. Plech vymažeme máslem. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Těsto si klidně rukama přendáme na plech, posypeme cukrem, uložíme na něj švestky a zasypeme skořicí.

Drobenka:

Švestky zasypané skořicí „zakryjeme“ drobenkou. Určitě ji nevynechejte, dodá koláči křupavost. Švestkový kynutý koláč pečeme přibližně 45-50 minut, jeho vůni ucítíte hned, provoní celý dům! Dobrou chuť přejeme :-)

Mlsejte s námi! Výborně se hodí ke svačině s teplým ovocným čajem.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení