Kynutý švestkový koláč s drobenkou

Tradiční, kynutý koláč s drobenkou je u foodbloggerky Marii velmi oblíbený. "Dělávala nám ho ještě babička, která do koláče dávala švestky rovnou ze stromu. Byla to lahůdka. Já vám nabízím kynuté těsto ve zdravější celozrnné verzi s řádnou dávkou pravé cejlonské skořice. Koláček vám provoní kuchyni a zpříjemní den!" Vzkazuje Maria.

1200x628_svestkovy_kolac

Připravíme si:

  • 250g polohrubé celozrnné mouky
  • 7g čerstvého droždí
  • 150ml mléka
  • 1 žloutek
  • 65g rozpuštěného másla
  • 1,5čl kokosového cukru
  • 30g třtinového cukru
  • 200g švestek (mražených/čerstvých)
  • špetka vanilkové soli
  • 2PL cejlonské skořice

Jak na to: 

  1. Vlažné mléko, cukr a droždí necháme v misce vykynout. Mezitím, co nám droždí kyne, připravíme si zbylé suroviny kromě skořice a švestek. Ty půjdou na závěr. Těsto se v kuchyňském robotu mísí přibližně 10minut, mělo by se odlepit od stěn misky. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě 1 hodinu kynout.
  2. Plech vymažeme máslem. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Těsto si klidně rukama přendáme na plech, posypeme cukrem, uložíme na něj švestky a zasypeme skořicí.

Drobenka:

Švestky zasypané skořicí „zakryjeme“ drobenkou. Určitě ji nevynechejte, dodá koláči křupavost. Švestkový kynutý koláč pečeme přibližně 45-50 minut, jeho vůni ucítíte hned, provoní celý dům! Dobrou chuť přejeme :-)

Mlsejte s námi! Výborně se hodí ke svačině s teplým ovocným čajem.