Polévka z červené čočky s mrkví a vanilkovou solí

Červená čočka je luštěnina s vysokým obsahem železa, má jemnou oříškovou chuť a krátkou dobu vaření. BOOOŽÍÍÍ, co říkáte? Spolu s foodbloggerkou Marii si připravíme polévku z červené čočky s mrkví a vanilkovou solí.

Budete potřebovat:

  • 1 hrnek červené čočky (zn. DM)
  • 3 mrkve
  • 1 velkou cibuli
  • 500ml zeleninového vývaru
  • špetku mořské soli
  • 1 čl vanilkové soli
  • čerstvé bylinky - koriandr, bazalka, petrželka
  • pepř
  • sušenou majoránku

Volitelné:

  • 100g krevet
  • černý sezam
  • mrkvové slíže

Jak na to:

  1. Připravíme si cibuli, kterou očistíme, nakrájíme a opečeme do zesklovatí. Jakmile je cibulka připravena, vložíme do hrnce očištěnou a nakrájenou mrkev. Po chvíli ji zalijeme předem připraveným vývarem, v našem případě použijeme zeleninový vývar, který krásně polévku dochutí.
  2. Další výhodou červené čočky je, že se nemusí předem namáčet. Po promytí ji vložíme do hrnce k opečené cibulce a mrkvi, promícháme a vaříme přibližně 20 minut.
  3. Přichází čas na dochucování. Polévku dochutíme špetkou mořské soli, sušenou majoránkou, pepřem, čerstvými bylinkami a hlavně námi oblíbenou vanilkovou solí.
  4. Červená čočka má jemnou oříškovou chuť, krásně ladí se solí obohacenou o pravou mletou vanilku, dodá jí ten správný šmrnc. Mé rodině tato kombinace velmi chutná a věřím, že si najde spoustu dalších fanoušků. Polévku není třeba zahušťovat, čočka jí v tom "pomůže". Polévku jemně umixujeme, je tak nadýchaná a "krémová".
  5. Ozdobíme mrkvovými slížemi a čerstvými bylinkami. Doporučuji co nejdříve vyzkoušet, nebudete litovat!

TIP navíc:

K této polévce se krásně hodí krevety. Stejně jako do polévky, i do krevet použijeme vanilkovou sůl. Získají neodolatelnou exotickou chuť a to mě na tom "baví". Jsou velmi chutné a dokonale ladí s polévkou z červené čočky, kterou se prostě musíte ochutnat.

cockova_polevka_s_vanilkovou_soli