Domácí vanilkové těstoviny

Domácí široké nudle, lasagne, tagliatelle nebo fleky nejsou žádná věda. Zkrátka na 100g hladké mouky (ideálně dvojnulky 00) dejte jedno vejce. Přidejte do nich vanilku a užijte si je se strouhaným perníkem nebo panamským kakaem

Budete potřebovat:

  • 400g hladké mouky 00
  • 4 vejce
  • 3 lžičky mleté vanilky
  • Voda podle potřeby

Vanilkove testovinyPostup:

  1. Mletou vanilku promíchejte s moukou. Vysypejte směs na vál, doprostřed udělejte důlek a vyklepněte do něj vajíčka.
  2. Mouku s vejci hněťte tak dlouho dlaněmi, až vznikne pevné těsto.
  3. Kdyby vám těsto praskalo, přidejte po lžičkách vodu. Záleží totiž, jak moc mouka saje, jak jsou vejce vodnatá, roli hraje i vlhkost v kuchyni a tak dále.
  4. Zpracované těsto zabalte do potravinové folie a dejte na půl hodiny odpočívat při pokojové teplotě.
  5. Po půl hodině vyválejte válečkem těsto na co nejtenčí plát (nebo použijte strojek na těstoviny). Plát poprašte moukou, několikrát přeložte přes sebe - vznikne vám kostka (aby se vám lépe krájelo). Krájejte na tak široké nudle, jaké si je přejete mít.
  6. Nakrájené těstoviny ihned uvařte. Podávejte polité máslem a posypané cukrem. 

TIP: Bezvaječné těstoviny vykouzlíte jednoduše: Místo každého vejce dejte 60g vody. Těstoviny můžete skladovat v lednici, dají se i zmrazit.