Vanilkové koblížky s čokoládou

Budete potřebovat:Untitled design 2

  • 800g polohrubé mouky
  • 400ml mléka
  • 50g rozpuštěného másla nebo Hery
  • 180ml smetany na šlehání (33%)
  • 1 kostka droždí
  • 1 špetka vanilkové soli
  • Půl lžíce cukru
  • 3 žloutky
  • 2 lžičky vanilkové pasty
  • Lžíce rumu
  • Lžíce extraktu vanilka-kakao

Náplň:

Jak na to:

  1. Mouku nasypejte do mísy a udělejte uprostřed důlek. Do důlku vlijte polovinu teplého mléka. Přidejte rozdrobené droždí, cukr a nechte na teplém místě vzejít kvásek (10-15minut)
  2. Do mísy s kváskem přidejte zbývající ingredience a vypracujte těsto. Použijte hnětacího robota, těsto je velmi řídké a robot si s ním poradí lépe než vařečka. Čím víc těsto propracujete, tím lepší bude jeho konzistence.
  3. Těsto dejte na teplé místo kynout na 30 minut. Potom znovu těsto prohněťte v robotu a dejte kynout na dalších 40 minut.
  4. Nelekejte se, těsto bude dost řídké, ale hnětením a kynutím změní konzistenci.
  5.  Po vykynutí naposledy těsto promíchejte a dejte na vál posypaný moukou. Takto vyklopené těsto posypte moukou i z vrchní strany, těsto otočte a znovu poprašte moukou. Rozkrojte na 2 poloviny.
  6. Teď můžete z velmi měkkého těsta opatrně vyválet placku vysokou 0,5-1cm. 
  7. Vykrajujte kolečka - dobře to jde sklenicí namočenou v mouce a plňte oblíbenou náplní. Vykrojit můžete také donutky, které po usmažení obalíte třeba  v čokoládě.
  8. Do vysoké pánve (klidně wok) nebo do rendlíku nalijte olej do výšky alespoň 4 cm. Koblížky se nesmějí při smažení dotýkat dna. 
  9. Smažte koblížky do zlatova a po vyjmutí je nechte okapat na ubrousku.

Vanilkove koblizky