Koláč s vanilkovou drobenkou a borůvkami

Upečte si báječný borůvkový, rybízový nebo švestkový koláč! Dá se péct s jakýmkoli ovocem nebo můžete dát i mrazené ovoce, které potřebujete zpracovat. Koláč je fantastický ke kávě a to jak teplý, jak chlazený s kopečkem zakysané smetany.

1080x1080_kolac_s_vanilkovou_drobenkou_a_boruvkami

Budeme potřebovat:

  • 2 a půl hrnku polohrubé mouky
  • 1 nebo dva hrnky třtinového cukru (anebo normálního krupicového, i krystal se dá ;-) )
  • 1 a půl hrnku mléka
  • půl hrnku oleje
  • 3 vejce
  • celý prášek do pečiva
  • 1 lžíce mleté vanilky bourbon nebo 2 lžičky extraktu
  • půl kilogramu borůvek nebo jiného drobného ovoce
  • pečící papír a velký plech

Drobenka 2:1:1

To jsou dva díly mouky, jeden díl másla a jeden díl krupicového cukru a 1 lžička mleté vanilky.

TIP: Dejte do drobenky krupicový cukr light muscovado, který chutná krásně karamelovo-medově.

Jak na to:

  1. Předehřejeme si horkovzdušnou troubu na 170 stupňů.
  2. Smícháme všechny přísady na drobenku a směs zpracujeme prsty do jemných malých hrudek. Takto připravenou drobenku dáme do lednice.
  3. Vejce s cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme zbývající přísady na těsto a pečlivě promícháme.
  4. Těsto vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a bohatě posypeme borůvkami.
  5. Posypeme drobenkou a pečeme asi 45 minut. upečený koláček poznáme tak, že se kraje odlepují a drobenka je krásně zlatá.

1200x628_kolac_s_vanilkovou_drobenkou_a_boruvkami

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení