Budete potřebovat:
- 800g polohrubé mouky
 - 400ml mléka
 - 50g rozpuštěného másla nebo Hery
 - 180ml smetany na šlehání (33%)
 - 1 kostka droždí
 - 1 špetka vanilkové soli
 - Půl lžíce cukru
 - 3 žloutky
 - 2 lžičky vanilkové pasty
 - Lžíce rumu
 - Lžíce extraktu vanilka-kakao
 
Náplň:
- Čokoládovou náplň hravě vykouzlíte z čokokaramelu a zdravější verzi z Lucky Alvin Cukrfree
 - Vyzkoušejte naplnit nebo polít koblížky slaným karamelem
 - Top klasika: Oblíbená marmeláda
 
Jak na to:
- Mouku nasypejte do mísy a udělejte uprostřed důlek. Do důlku vlijte polovinu teplého mléka. Přidejte rozdrobené droždí, cukr a nechte na teplém místě vzejít kvásek (10-15minut)
 - Do mísy s kváskem přidejte zbývající ingredience a vypracujte těsto. Použijte hnětacího robota, těsto je velmi řídké a robot si s ním poradí lépe než vařečka. Čím víc těsto propracujete, tím lepší bude jeho konzistence.
 - Těsto dejte na teplé místo kynout na 30 minut. Potom znovu těsto prohněťte v robotu a dejte kynout na dalších 40 minut.
 - Nelekejte se, těsto bude dost řídké, ale hnětením a kynutím změní konzistenci.
 - Po vykynutí naposledy těsto promíchejte a dejte na vál posypaný moukou. Takto vyklopené těsto posypte moukou i z vrchní strany, těsto otočte a znovu poprašte moukou. Rozkrojte na 2 poloviny.
 - Teď můžete z velmi měkkého těsta opatrně vyválet placku vysokou 0,5-1cm.
 - Vykrajujte kolečka - dobře to jde sklenicí namočenou v mouce a plňte oblíbenou náplní. Vykrojit můžete také donutky, které po usmažení obalíte třeba v čokoládě.
 - Do vysoké pánve (klidně wok) nebo do rendlíku nalijte olej do výšky alespoň 4 cm. Koblížky se nesmějí při smažení dotýkat dna.
 - Smažte koblížky do zlatova a po vyjmutí je nechte okapat na ubrousku.
 

