Rýžový nákyp s vanilkou

"Nejlepší bezmasé jídlo mého dětství!" Vzpomíná foodbloggerka Maria a dodává: "Existuje mnoho osvědčených receptů, u nás se osvědčil z rostlinného mléka a domácích vajíček. Důležitou ingrediencí, kterou nelze vynechat je mletá vanilka."

1080x1080_ryzovy_nakyp_s_vanilkou (1200 × 628 px)_1

Budete potřebovat:

Něco navíc:

  • vanilkový sirup na závěr, použijeme na polití
  • ovoce
  • moučkový vanilkový cukr

Jak na to:

  1. Do hrnce si dáme umytou rýži, přidáme vanilkovou sůl, 300ml mléka a vaříme. Je důležité míchat pravidelně, rýže se může připálit. Postupně přiléváme i zbylých 200ml mléka, během vaření se mléko odpaří a zůstane rýže, kterou doporučuji odstavit těsně před dovařením.
  2. Odstavíme, rýže se chladí. Oddělíme si žloutky od bílků, z bílků a cukru připavíme tuhý sníh. Žloutky opatrně vmícháme do rýže, přidáme vanilku a sníh. Opatrně celou směs ještě jednou promícháme.
  3. Celou směs vylijeme do pekáče vymazaného máslem a vysypaného strouhankou. Pečeme 20-25 minut při 180 stupních.
  4. Po upečení jsem celý nákup přelila vanilkovým sirupem. Je to velká dobrota!

Vyčarujte svým polovičkám a ratolestem úsměv na tváří... Vanilka je určitě dostane!